søndag 4. desember 2011

Om pawpeds Maktmissbruk

For flere år siden forsøkte vi å få pawpeds til å endre på feil opplysninger i databasen om Sibirkatt. Vi var trofaste og leverte inn stamtavler på kullene vi fikk. Dermed er de 4 første kullene i databasen korrekte. Dette er noen år siden og noen kull siden. Det var direkte feil i pawpeds, som gjorde at stamtavlene til noen av våre importer ble helt feil. Et eksempel var at Busik ble sønn til Yasha og Yasha var sønn til Busik! Vår hanne fra Sibir er sønn til Busik, og vi hadde noen runder med pawpeds der. Vår hunne er datter til Yasha og i følge pawpeds kunne da ikke disse to parres uten svært høy innavlsgrad. Dette stemmer ikke.
Guelious Onix Gloria står i stamtavler med mange feil. I Sibirkatt databasen er det katter med Sibirkatt far og Somali mor og Sibirkatt far og Abbysiner mor. De er faktisk registrerte som Sibirkatter. Mindre feil er farger. Flere Neva Masquerade katter som er kjente colorpoints står med kode 21 (ubestemt mønster) i stamtavlen. Kode 25 (ticked tabby) er også benyttet om katter som i utgangspunktet er 23-24. I deler av Sibir er ticked tabby en naturlig fargekode, men flere katteklubber rundt om i verden godtar ikke Tickede Sibirkatter. Dette er jo bare flisespikkeri, men det er bare noen tastetrykk å endre det når det nå er allment kjent. Dette er et typisk eksempel på hvordan pawpeds database har jobbet hele tiden. Vi mener at vi i 2006 gjorde rett med å slutte å registrere våre kull der. Databasen har liten verdi med tanke på hvordan opplysningene er hentet inn, og ikke korrigert. Selv om mange oppdrettere har sendt inn korrekte opplysninger, kan man ikke stole på at opplysningene er korrekte. Hvordan kan vi vite om en "testmating" er til å stole på? Kritikerne kan si at man ikke skal gjøre kombinasjoner på bakgrunn av testmatinger i pawpeds, men veldig mange oppdrettere gjør nettopp det. Det er skremmende. Vi kan faktisk ha større innavl i populasjonen enn det databasen opplyser, der kattene ikke behøver å ha nevneverdig slektskap. Nå hevder eierne av pawpeds database at den er lagt ned p.g.a. at vi har truet dem. Dette er ikke sant. Pawpeds ligger nede p.g.a. at dem selv har stengt den. Sinnet til oppdretterne som trofast har levert inn informasjon bør rettes mot nettopp pawpeds. Det er ikke vi som har trykket på stengeknappen. vi har bedt dem om å ta bort våre katter. Cirkumpolare sine katter. Ingen andres katter. Vi har ikke bedt dem om å stenge. Politikken er som følger: "Dersom dere våger å kritisere oss, har vi makt til å frarøve dere hele databasen. Bare pass dere (Akta er)" Alle roper om at databasen må opp igjen, men det må eierne finne ut av selv. Det kan ikke vi, et enkelt lite oppdrett i Norge styre. Pawpeds er en privat database som kan gjøre som de vil med oppdrettere sine opplysninger der inne. De kan stenge databasen og tillate medlemskap mot medlemsavgift. Dette kan bli big business. De kan om de ønsker selge informasjon om våre katter til f.eks laboratorium som forsker på allergifrie katter. Her ligger det mange penger. Hvorfor oppdrettere er så naive forstår ikke vi. Et hvert land som er representert bør sitte i et styre, slik at de kan prate oppdrettere sin sak, og få tilgang til hva informasjonen brukes til. Nå er alt lukket, og man må stole på at humøret til de i pawpeds er såpass bra at man får opplysninger i dag også.
PS! Pawpeds sammenligner seg med Wikipedia, men wikipedia korrigerer feil opplysninger. Hvis man ikke vil høre på eierne sine egne opplysninger, hvem skal man da høre på? Skal man virkelig tillate at menneskers dagsform psykisk skal styre en database med informasjon over tusenvis av Sibirkatter, helseopplysninger, HCM opplysninger, Scanningsresultater osv.
Pawpeds stenger eierne til informasjonen til databasen ute, eller eier dere informasjonen om deres egne katter? Loven sier noe om at den som publiserer info er informasjonens eier. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men det praktiseres slik. Denne utøvelsen av makt har vi sett i Midt-Østen. Man utøver makt og retter søkelyset mot en helt annen kilde enn den som krenker og gjør overtrampet. Vi ønsker en ny og uavhengig database hjertelig velkommen. En database som eies av oppdretterne selv. En demokratisk database. Kanskje vi skal be om donasjoner til å reise en trygg database over våre dyrbare katter? Ingen bør støtte denne formen for missbruk av tillit og makt.
Hilsen Dag Kristiansen

Ingen kommentarer: